Kollageeni ja kollageenipeptidit lemmikkieläinten ruoassa

Tohtori Adrian Hewson-Hughesin artikkeli | Ravitsemus-, elintarviketurvallisuus- ja innovaationeuvoja, GA Pet Food Partners.

Mikä on kollageeni?

Luonnossa kollageeni on proteiini, jota esiintyy yksinomaan eläimissä, erityisesti nisäkkäiden, lintujen ja kalojen ihossa, luissa ja sidekudoksissa. Tarkkaan ottaen kollageeni on itse asiassa proteiiniperhe, ja yhdessä ne ovat nisäkkäiden runsaimmin proteiineja, joiden osuus on noin kolmasosa koko kehon proteiinipitoisuudesta.

Nimi 'kollageeni' tulee kreikan sanasta liima "KÓLLA", joka tarkoittaa "liimaa", ja jälkiliite "gen" tarkoittaa tuottamista.

Mitä kollageeni tekee?

Yksinkertaisesti sanottuna kollageeni(t) tarjoavat/säilyttävät eri kudosten ja elinten rakenteellista eheyttä koko kehossa. Erilaisia ​​kollageenityyppejä löytyy kehon eri kudoksista. Silti kaikilla on sama perusominaisuus, jossa on kolme polypeptidiketjua, jotka on kierretty yhteen kolmoiskierrerakenteessa. Kollageeni tyypit I, II ja III ovat eniten kiinnostavia ja merkityksellisiä lemmikkien terveydelle ja hyvinvoinnille.

Tyypin I kollageeni on yleisin kollageeni, joka muodostaa yli 90% proteiinin pitoisuudesta luu ja on tärkein kollageeni jänteet (tämän tyyppinen sidekudos kiinnittää lihakset luihin) ja nivelsiteet (Tämän tyyppinen sidekudos kiinnittää yhden luun toiseen luita pitäviin niveliin yhdessä) tarjoten rakenteen ja lujuuden näille kudoksille.

Tyypin I ja III kollageenia on runsaasti ihon dermiskerroksessa, mikä tarjoaa rakenteellista tukea ja joustavuutta ylläpitääkseen tämän elimen kiinteyttä ja joustavuutta. Tämä on erittäin tärkeä este kosteuden pitämiselle ja organismien ja toksiinien poissa kehosta.

Tyypin II kollageeni on ruston hallitseva komponentti, erittäin vahva, joustava ja puolijäykkä tukikudos, joka löytyy kohdista, joissa kaksi luuta kohtaavat, ja tarjoaa sileän pinnan, joka sallii nivelten liikkua helposti ja tyynyvaikutuksen vaimentamaan erityisesti painoa kantavien luiden päihin (esim. lonkka, kyynärpää).

Kollageenia on myös kaikissa sileissä lihaskudoksissa, verisuonissa, ruoansulatuskanavassa, sydämessä, sappirakossa, munuaisissa ja virtsarakossa, mikä pitää solut ja kudokset yhdessä.

YHTEINEN TERVEYS

  • Tyypin I ja II kollageeni ovat ruston, nivelsiteiden ja jänteiden tärkeitä komponentteja.
  • Tukee vahvoja, terveitä niveliä nuorilla aktiivisilla koirilla.
  • Säilytä liikkuvuus ja joustavuus vanhoilla koirilla.

IHON JA TURKIN TERVEYS

  • Tyypin I ja III kollageeni ovat tärkeitä vahvalle, terveelle iholle ja turkille.
  • Auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja kosteutta.
  • Voi auttaa kuivaa, kutisevaa ihoa.

LUONEN TERVEYS

  • Tyypin I kollageeni muodostaa 90 % luun proteiinipitoisuudesta.
  • Tarjoaa puitteet luun materialisaatiolle.
  • Tärkeää vahvoille, terveille luille kaikissa elämänvaiheissa.

Kuinka kollageeni valmistetaan?

Kuten kaikki proteiinit, kollageenin rakennuspalikoita ovat aminohapot. Kollageenilla on kuitenkin erottuva aminohappokoostumus ja -sekvenssi, joka on erityisen rikastettu glysiinillä (Gly) ja proliinilla (Pro) sekä proliinin johdannaisella, hydroksiproliinilla (Hyp). Näillä aminohapoilla on säännöllinen järjestely jokaisessa kolmesta kollageenialayksikköketjusta. Sekvenssi noudattaa usein mallia Gly-Pro-X tai Gly-X-Hyp, jossa X voi olla mikä tahansa monista muista aminohappotähteistä.
Kaikki kollageenityypit koostuvat kolmesta polypeptidiketjusta, jotka muodostetaan kolmoiskierreksi. Kollageenityypistä riippuen nämä kolme ketjua voivat kaikki olla identtisiä tai koostua kahdesta tai useammasta eri ketjusta.

Kuten kaikki proteiinit, kollageeni ei kestä ikuisesti – luonnollinen hajoamis- ja uusiutumiskierto tapahtuu jatkuvasti. Hajoamista voivat kuitenkin pahentaa esimerkiksi päivittäinen kuluminen ja ikääntyminen. Iän myötä kollageenin tuotanto hidastuu ja sidekudosrakenteet heikkenevät. Seurauksena on, että iho ohenee ja vaurioituu helpommin, jänteet ja nivelsiteet heikkenevät, nivelet jäykistyvät ja/tai kipeämpiä liikkumaan jne.

Ruokavalion kollageeni ja kollageenipeptidit

Ainutlaatuinen piirre GA Pet Food Partners pystyy keräämään parhaita liha- ja kalaainesosia lähteellä. Tiedämme, että nämä ainesosat sisältävät luonnollisesti kollageenia, vaikka määrät vaihtelevat erityyppisten eläinkudosten välillä. Jos testaamme esimerkiksi kokonaisen kanan eri osia, huomaamme, että kollageenia on eniten ihossa, sen jälkeen ruhossa (luista ja rustosta), vähemmän luuston lihassa ja sisäelimissä (sisäelimet).

Lemmikkieläimet sulavat ja imevät luonnollisista kollageenipitoisista ainesosista, kuten tietyistä juuri valmistetuista liha- ja kalamateriaaleista valmistetut kuplat, jotka antavat keholle rakennuspalikoita (erityisesti aminohappoja glysiiniä ja proliinia) tuottamaan enemmän kollageenia, mikä voi auttaa ylläpitää terveitä luita, niveliä ja ihoa.

Kollageeni proteiini

Rakenneproteiini, joka antaa lujuutta ja rakennetta luille, rustolle, iholle ja sidekudoksille.

Vatsa

Ruokavalion sisältämä kollageeni hajoaa aminohapoiksi ja peptideiksi mahalaukun ja ohutsuolessa olevien entsyymien toimesta.

Verenkierto

Imeytyvät peptidit ja aminohapot jakautuvat verenkierron kautta muualle kehoon.

Kollageenipohjainen kudos

Aminohappojen rakennuspalikoita käytetään rakentamaan ja palauttamaan kollageenipohjaisia ​​kudoksia.

GA:n ero

Tutkimukset ovat osoittaneet, että peptidit imeytyvät ruoansulatuskanavasta helpommin kuin ehjät proteiinit. Ruokavalion kollageenin mahdollisten hyödyllisten vaikutusten maksimoimiseksi on tärkeää, että kollageeni imeytyy optimaalisesti.

Kiitos viimeisimmän proteiinihydrolyysiä koskevan tutkimus- ja kehitystyömme sekä innovatiivisen 'Highly Digestible Protein' (HDP) -prosessin käyttöönoton, täällä GA: ssa voimme '' sulattaa '' valitsemiemme liha- ja kala-ainesosien kollageenin kollageenipeptideihin huolellisesti hallittu entsymaattinen hydrolyysi ennen kuin ne sisällytetään herkulliseen purkuun.

Ruokavalion kollageenin ja kollageenipeptidien mahdolliset edut

Vaikka koirilla ja kissoilla tehtyä tutkimusta on rajoitetusti, muilla eläimillä ja ihmisillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että kollageenin ja kollageenipeptidien ravinnon saanti voi vaikuttaa lemmikkien terveyteen.

Bone Health

Kollageeni on välttämätöntä luiden terveydelle. Se tarjoaa proteiinimatriisin ('rakennustelineet'), jolle kalkkeutuminen (luun mineralisaatio) voi tapahtua.

Luun kollageeni hajoaa, korjautuu ja uusiutuu jatkuvasti, joten ravinnon saaminen ruokavalion kollageenin tai kollageenipeptidien kautta on tärkeää elinikäisen vahvojen ja terveiden luiden ylläpitämiseksi.

Ihon ja turkin terveys

Kuten ihmisillä, koirien ihon dermiskerros on pääasiassa valmistettu kollageenista - hyvän kollageenin saannin ruokavaliossa pitäisi auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja tukemaan ihon ja turkisten terveyttä.

Yhteinen Terveys

Terveet nivelet vaativat erityisesti terveitä rustoja ja nivelsiteitä sekä vahvoja lihaksia, jänteitä ja sidekudosta - jotka kaikki sisältävät runsaasti kollageenia.

Terveiden nivelten ylläpitäminen on yhtä tärkeää nuorille, aktiivisille ja terveille koirille kuin ikääntymisen aiheuttamien ongelmien, kuten nivelkipu ja liikkumisongelmat, ehkäiseminen.

Lataa kollageeni- ja kollageenipeptidiraporttimme