Golden Oldies; Ravinto iäkkäille kissoille ja koirille - GA Pet Food Partners

Miten vanhempi lemmikkieläinten ruoka eroaa?

Pentujen ruokavaliot ovat laajalti hyväksyttyjä teollisuudessa, ja niissä on selkeästi määritellyt ravitsemusohjeet. Silti sitä vastoin vanhempien kissojen ja koirien ravitsemustarpeita ei ole tarkasti määritelty FEDIAF, AAFCO tai NRC. Huolimatta siitä, että lemmikkimme viettävät suhteellisesti enemmän aikaa luokiteltuina "vanhoiksi" tai "vanhoiksi", niiden ravitsemustarpeet perustuvat aikuisten parametreihin. Siitä huolimatta vanhemmat kissat ja koirat voivat hyötyä ravitsemuksellisista muutoksista, jotka on räätälöity tukemaan fysiologisia muutoksia, joita tiedetään tapahtuvan tässä elämänvaiheessa.

Mitä minun pitäisi ruokkia vanhempaa koiraani?

Lemmikkikoirien ja kissojen vanhemmat ruokavaliot on suunniteltu vastaamaan tunnettuja fysiologisia muutoksia, joita esiintyy eläinten ikääntyessä. Esimerkiksi aktiivisuustasojen tiedetään vähenevän vanhemmilla koirilla. Verrattuna nuoriin aikuisiin koiriin (1.5-4.5 vuotta) 7-9-vuotiaat koirat olivat 17% vähemmän aktiivisia, kun taas 11-14-vuotiaiden koirien havaittiin olevan 42% vähemmän aktiivisia 1. Vaikka koirien aktiivisuus vähenee iän myötä, ruoansulatuskanavan tehokkuus näyttää säilyvän 2 - eli ikääntyneet koirat voivat saada ruokavaliostaan ​​energiaa yhtä tehokkaasti kuin nuoremmat aikuiset koirat.

Yhdessä nämä tekijät lisäävät riskiä vanhempien koirien ylipainoon, jos ravitsemusta ei räätälöidä vastaavasti. Sen vuoksi vanhemman koiran ruokavalion, joka on muotoiltu lisääntyneellä proteiinilla ja vähentyneellä rasvapitoisuudella, ja energian kokonaispitoisuuden pienenemisen, pitäisi auttaa ylläpitämään laihaa kehon painoa ja rajoittamaan painonnousua ja rasvan kertymistä.

Mitä minun pitäisi ruokkia seniorikissalleni?

Usein oletetaan, että ikääntyneillä kissoilla on taipumus liikalihavuuteen ja että energiansaantia tulisi rajoittaa kuten vanhemmilla koirilla. On olemassa joitakin todisteita tämän tueksi, mutta vanhempien kissapopulaatioiden tutkimukset osoittavat, että tämä näkemys on liian yksinkertainen. Suuressa tutkimuskissien siirtokunnassa kehon rasvaprosentti kasvoi merkittävästi 7-12-vuotiailla verrattuna aikuisiin kissoihin (1-7 vuotta) 3. Kuitenkin kehon rasvaprosentin lasku havaittiin yli 12 -vuotiailla kissoilla 3.

Samanlaisia ​​havaintoja on raportoitu myös asiakkaiden omistamien kissojen kyselyssä 4, jossa yli 60% "kypsistä" kissoista (7-10 vuotta) ja "vanhoista" kissoista (11-14 vuotta) luokiteltiin "liian lihaviksi". Tämä kysely paljasti, että n. 40% iäkkäistä kissoista (> 15 vuotta) pidettiin "liian lihavina", mutta myös sitä, että noin 40% geriatrisista kissoista luokiteltiin "liian ohuiksi" - johtuen paitsi rasvan menetyksestä myös lihasten menetyksestä. Proteiinin ja rasvan sulavuus heikkenee joillakin kissoilla ikääntyessään ja esiintyy eniten kissoilla yli 12 vuotta 3. Tämä korreloi rasvan ja lihasten menetyksen lisääntymisen kanssa tässä ikäryhmässä4.

Yllä olevat havainnot viittaavat erilaisiin ravitsemuksellisiin parannuksiin, jotka tukevat parhaiten "vanhempien" ja "vanhusten" kissojen tarpeita. Vanhoille kissoille (esim. Yli 7-vuotiaat) korkea proteiinipitoinen ja vähärasvainen ruokavalio olisi paras auttaa ylläpitämään laihaa massaa ja samalla rajoittamaan rasvan kertymistä ja painonnousua/lihavuutta. "Vanhusten" kissoille (esim. Yli 12 -vuotiaat) ruokavalion rasvan lisääminen yhdistettynä korkeaan proteiiniin olisi tarkoituksenmukaista kehon painon ja vähärasvaisen painon ylläpitämiseksi.

Kuten kaikissa elämänvaiheissa, raikasta vesilähdettä on oltava aina tarjolla. Veden kulutus voi vähentyä huomattavasti vanhemmilla lemmikeillä. Erityisesti geriatrisilla kissoilla on lisääntynyt kuivumisriski 3. Veden tarjoaminen ruoan kanssa tai useissa paikoissa voi lisätä kulutusta ja estää kuivumista.

Milloin alkaa ruokkia vanhusten ruokavaliota?

Kuten ihmiset, myös koirat ja kissat eivät vanhene jatkuvasti, eikä kronologinen ikä aina vastaa fysiologista ikää. Rotu vaikuttaa suuresti koirien elinikään, ja pienten rotujen odotetaan elävän suurempien rotujensa kanssa. Tämä elinkaaren vaihtelu vaikeuttaa '' vanhemmille '' koirille tarkan iän määrittämistä. Merkkejä ikääntymisestä voi olla havaittavissa suurirotuisilla koirilla jo 5 -vuotiaana, kun taas pienet rodut voivat olla jopa 10 -vuotiaita. Kissoilla rotu on vähemmän vaikutusvaltainen ja ikääntyminen on asteittaisempaa. Ehdotettu luokitus on, että kissoista tulee "vanhempia" noin 7-8-vuotiaita ja etenevät "geriatrisiksi" noin 12-vuotiaista 5.

Koska kukaan ei ole antanut tiettyä ikäpistettä merkitsemään tarvetta siirtyä vanhempaan ruokavalioon, yksilöiden seuranta on avainasemassa. Käyttäytymismallien ja aktiivisuustasojen tarkkailu voi paljastaa ikääntymisen merkkejä. Onko koirasi "hidastumassa" kävelyllä tai vähemmän kiinnostunut leikistä? Muutoksia aktiivisuustasoissa tai käyttäytymisessä voi olla vaikeampaa havaita vanhemmilla kissoilla, koska kissat ovat yleensä istumassa. Kehon painon ja kehon kunnon pisteytyksen (BCS) arviointi ovat myös tärkeitä työkaluja, joita omistajat voivat käyttää säännöllisen eläinlääkinnällisen arvioinnin mukaisesti. Säännöllinen seuranta voi auttaa omistajia tunnistamaan yleisiä merkkejä ikään liittyvistä muutoksista sekä mahdollisista taustalla olevista sairauksista varhaisessa vaiheessa 6

Sopeutuminen lemmikkieläinten tarpeisiin ei vaadi radikaaleja muutoksia. Esimerkiksi hampaiden terveyden heikkenemisen myötä kuivaruoan kulutus voi muuttua haastavammaksi. Ruuan esittely useiden pienien aterioiden aikana ja pehmennetty hieman lämpimällä vedellä voi auttaa ylläpitämään saantia.

Senioriruokavalion ruokinnan edut

Kun keskitytään terveeseen ikääntymiseen, vanhusten ruokintaan räätälöityjen ruokavalioiden keskeinen suuntaus on ainesosien/ravintoaineiden täydentäminen nivelten terveyden tukemiseksi. Lisäravinteet, kuten vihreät simpukat (GLM), tunnetaan tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan. Tutkimusten mukaan GLM on tehokas lievittämään turvotusta ja kipua koirilla, joilla on nivelrikko7,8. GLM: ää on käytetty myös tutumien nivellisien, kuten glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin, lisäksi 9.

Kalapohjaiset ruokavaliot ovat yleinen suuntaus, ja ne täydentävät halukkuutta hyvin sulaviin proteiinilähteisiin vanhusten ruokavaliossa, ja niiden lisäetuna on se, että ne sisältävät luonnostaan ​​runsaasti eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Näillä pitkäketjuisilla monityydyttymättömillä omega-3-rasvahapoilla on osoitettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia 10 ja hyödyttää nivelten terveyttä 11.

Kuten ihmisillä, koirilla ja kissoilla voi olla kognitiivisen toiminnan asteittainen heikkeneminen iän myötä. Aivosolujen vaurioituminen on asteittaista, mutta peruuttamatonta, joten ravitsemusstrategiat aivojen terveelle ikääntymiselle voivat olla hyödyllisiä vanhuksille. Ruokavalion täydentäminen EPA: lla ja DHA: lla yhdessä B -vitamiinien, antioksidanttien ja arginiinin kanssa on osoitettu tarjoavan ravitsemuksellista lähestymistapaa, joka voi säilyttää ja jopa parantaa kognitiivisia toimintoja ikääntyneillä kissoilla ja koirilla 12,13.

Yhteenveto

Ravitsemuksella voi olla keskeinen rooli terveen ikääntymisen edistämisessä. Eläkeläisten vaihtelevat vaatimukset edellyttävät ruokavalion säännöllistä tarkistamista. Ruokavalion on aina vastattava haasteisiin vähärasvaisen lihasmassan ja optimaalisen kehon rasvan ylläpitämiseksi. Ravitsemuksella voi kuitenkin olla merkitystä myös vanhempien seuraeläimiemme kokemien fysiologisten stressitekijöiden vähentämisessä. Erityisesti vanhusten ruokavalio voi auttaa vähentämään ikään liittyvien sairauksien riskiä tai määrää. Vanhusten ruokinnan ohella kohtuullinen sopeutuminen ikääntyvän lemmikin ympäristöön ja rutiiniin voi auttaa hyvinvointia. Päiväannoksen ylläpitäminen voi auttaa esimerkiksi sellaisia ​​näkökohtia kuin lisääntynyt ruokinta -asuntojen määrä ympäri kotia.

Viitteet

1. Zanghi, BM, Kerr, W., de Rivera, C., Araujo, JA & Milgram, NW Iän ja ruokintasuunnitelman vaikutus koirien vuorokausilepo-/aktiivisuusrytmeihin. J. Vet. Käyttäytyä. 7 (6), 339-347 (2012).

2. Harper, EJ Muuttuvat näkökulmat ikääntymiseen ja energiavaatimuksiin: Ikääntyminen ja ruoansulatuskanavan toiminta ihmisillä, koirilla ja kissoilla. J. Nutr. 128, 2632S-2635S (1998).

3. Pérez-Camargo, G. Kissan ravitsemus: Mitä uutta vanhassa? Arvioi. Jatka. Koul. Harjoittele. Eläinlääkäri. 26, 5–10 (2004).

4. Peterson, ME & Little, SE Kacheksia, sarkopenia ja muut lihasten tuhoutumisen muodot: Vanhusten ja vanhempien kissojen sekä hormonitoimintaa sairastavien kissojen yleiset ongelmat. Purina Companion Animal Nutrition Summit, Charleston, Etelä-Carolina, 3-5. Toukokuuta 2018; Peterson - kakeksia, sarkopenia ja muut lihasten tuhoutumisen muodot.pdf (purinainstitute.com)

5. Gunn-Moore, DA Ottaen huomioon vanhemmat kissat. Arvioi. Jatka. Koul. Harjoittele. Eläinlääkäri. 26, 1-4 (2004).

6. Laflamme, DP Ravitsemus ikääntyville kissoille ja koirille sekä kehon kunnon merkitys. Eläinlääkäri. Clin. Pohjois Am. - Pieni Anim. Harjoittele. 35, 713-742 (2005).

7. Servet, E., Biourge, V. & Marniquet, P. J. Nutr. 136, 1995S-1997S (2006).

8. Bierer, TL & Bui, LM Waltham International Symposium: Pet Nutrition Coming of Age Improvement of Arthritic Signs in Dogs In Green Drips Mussel (Perna canaliculus) 1,2. J. Nutr. 132, 1634S-1636S (2002)

9. Lascelles, BDX et ai. Terapeuttisen ruokavalion arviointi kissan rappeuttavaa nivelsairautta varten. J. Vet. Työharjoittelija. Med. 24, 487–495 (2010).

10. Calder, P. Omega-3-rasvahapot ja tulehdusprosessit. Ravinteet. 2, 355-374 (2010).

11. Roush, JK, Dodd, CE, Fritsch, DA, Allen, TA, Jewell, DE, Schoenherr, WD, Richardson, DC, Leventhal, PS & Hahn, KA Monikeskustutkimusarviointi omega-3-rasvahappojen vaikutuksista koirien nivelrikkoon. J. Am. Eläinlääkäri. Med. Assoc. 236, 59-66 (2010).

12. Pan, Y., Kennedy, AD, Jönsson, TJ & Milgram, NW Cognitive Enhancement in Old Dogs from ravintolisä ravinteilla, joka sisältää arginiinia, antioksidantteja, B -vitamiineja ja kalaöljyä. Br. J. Nutr. 119, 349–358 (2018)

13. Pan, Y. et ai. Kognitiivinen tehostaminen keski-ikäisillä ja vanhoilla kissoilla ravintolisällä, joka sisältää kalaöljyä, B-vitamiineja, antioksidantteja ja arginiinia. Br. J. Nutr. 110, 40–49 (2012).

Takaisin tietokeskukseen
Emma Hunt, nuorempi lemmikkien ravitsemusterapeutti

Emma Hunt

GA Pet Food Partners Lemmikkieläinten ravitsemusterapeutti

Emma on valmistunut eläinten käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista, minkä jälkeen hän on suorittanut maisterintutkinnon eläinlääketieteen kansanterveydestä Glasgow'n yliopistossa. Tämän jälkeen hän työskenteli maatalouselintarviketeollisuudessa useita vuosia ja piti omaa lammaslaumaansa ennen liittymistään GA:hen vuonna 2021. Emma nauttii treenaamisesta ja kilpailemisesta vahvassa naisessa tai viettää aikaa rakkaan collie Lincolnin kanssa.

Saatat pitää myös...

Artikkelin on kirjoittanut Emma Hunt