Hypoallergeeninen lemmikkieläinruoka – erottaa tosiasiat hypestä

Hypoallergeeninen lemmikkieläinten ruokasuositus

Mikä on koiran ja kissan ruoka-allergia?

Koirilla ja kissoilla voi esiintyä ruoalle haitallisia reaktioita, jotka voidaan jakaa laajasti kahteen ryhmään – immunologisiin (ruokaallergia) ja ei-immunologisiin. Ruoka-aineallergia on sopimaton immuunireaktio normaaliin ruokaan tai ainesosaan (esim. ruoassa oleva proteiini), joka voi johtaa ihottumaan (esim. ihon punoitus, kutina) ja/tai maha-suolikanavan (esim. ripuli, oksentelu) oireisiin koirilla ja kissoilla ( Verlinden et ai., 2006). Vaikka ainesosat, kuten kana, naudanliha ja soija ovat helposti tunnistettavissa proteiinin lähteiksi, on myös tärkeää ottaa huomioon ainesosat, jotka tarjoavat ensisijaisesti hiilihydraatteja reseptiin, kuten riisi, vehnä, peruna ja maissi, koska ne sisältävät myös pienen määrän proteiinia. . Ei-immunologiset haitalliset ruokareaktiot voivat johtua useista syistä, kuten ruoka-intoleranssista, ruokamyrkytyksestä, ruokamyrkyllisyydestä ja ruokavalion epämääräisyydestä (Verlinden et al., 2006).

Ruoka-aineallergian, ruoka-intoleranssin, ruokamyrkytyksen ja ruokavalion harhaanjohtamisen kliiniset oireet voivat mennä päällekkäin, mikä vaikeuttaa syyn määrittämistä ja voi johtaa haitalliseen ruokareaktioon, jonka omistaja merkitsee umpimähkäisesti "ruokaallergiaksi". Joltain osin omistajalle ei välttämättä ole tärkeää, onko hänen lemmikillään esimerkiksi allergia tai intoleranssi vehnägluteenille, sillä molemmissa tapauksissa oireet voidaan ratkaista samalla tavalla – poistamalla "loukkaava" ainesosa. lemmikin ruokavaliosta.

Yleiset ruoka-allergeenit

Ruoka-aineallergiat voivat kehittyä vasteena mille tahansa ravinnon proteiinille, ja ne, jotka useimmiten liittyvät ruoka-aineallergioihin, on esitetty alla olevassa taulukossa. Kyse ei ole siitä, että nämä proteiinilähteet olisivat luonnostaan ​​"allergeenisempia" kuin muut proteiinit, vaan ne heijastavat luultavasti näiden ainesosien laajaa käyttöä lemmikkieläinten ruoassa.

Taulukko 1: Yleisimmin raportoidut ruoka-allergeenit, jotka liittyvät ihon haittavaikutuksiin koirilla ja kissoilla (Mueller, et al., 2016).

Hypoallergeeninen lemmikkieläinten ruoka - ruoka-allergeenitaulukko

Ruoka-aineallergian syyn tunnistaminen

Jos ruoka-aineallergiaa epäillään, kultainen standardi lähestymistapa syyn määrittämiseen on poissulkemisdieetit ja uusintatestit, vaikka tämä ei tekisikään eroa ruoka-aineallergian ja ei-immuunivälitteisen ruokareaktion välillä.

Avain poissulkemisruokavaliokokeisiin on sulkea pois mahdolliset ainesosat, joille lemmikki on allerginen, valitsemalla uusi proteiini- (ja hiilihydraatti)lähde, jolle koira tai kissa ei ole aiemmin altistunut. Valittua ruokavaliota tulee syöttää yksinomaan (eli muuta ruokaa tai herkkuja ei saa syöttää rinnalla) koeajan ajan. Ruokavalion kesto riippuu oireiden alkuperäisestä vakavuudesta ja siitä, kuinka nopeasti kliiniset oireet häviävät, esimerkiksi 2-4 viikkoa maha-suolikanavan oireiden osalta ja 4-8 viikkoa tai mahdollisesti pidempään dermatologisten oireiden osalta (Verlinden et al. ., 2006).

Kun oireet ovat parantuneet riittävästi, oireiden uusiutuminen alkuperäisellä ruoalla tai yksittäisellä ainesosalla uudelleen haastaessa tukee ruoka-aineallergian diagnoosia ja sen proteiinin tunnistamista, jolle lemmikki on herkkä.

Vaikka eliminaatiodieetit auttavat omistajia erottamaan tietyt ruokatyypit, se voi olla omistajalle melko pelottavaa. Prosessi voi olla hidas ja aikaa vievä, ollakseen tehokas se vaatii omistautumista ja omistajat eivät välttämättä näe välittömiä tuloksia.

Hypoallergeenisen lemmikkieläinruokavalion perusta

Historiallisesti hypoallergeenisissa lemmikkieläinten ruokaravinnoissa vältettiin yleisten ruoka-allergeenien käyttöä (esim. naudanliha, maitotuotteet, vehnä, soija) ja sen sijaan ne perustuivat uusiin proteiineihin (esim. lammas tai lohi), joita ei tyypillisesti käytetty lemmikkieläinten ruokien valmistukseen. pienempi todennäköisyys olla allerginen proteiinille, jolle lemmikki ei ole aiemmin altistunut. Tämä lähestymistapa voi olla erittäin tehokas monille koirille ja kissoille (Jeffers et al., 1991; Leistra & Willemse, 2002), vaikka saattaa olla tarpeen kokeilla useampaa kuin yhtä uutta proteiiniruokavaliota, kunnes sopiva ruokavalio löytyy. On myös mahdollista, että lemmikki voi lopulta kehittää allergian uudelle proteiinille.

Useat lemmikkieläinten ruokayritykset ovat markkinoineet tuotteitaan hyviksi tai sopiviksi lemmikkieläimille, joilla on allergioita tai intoleransseja, koska ne ovat "rajoitetun ainesosien ruokavaliota". Resepteissä käytetään yleensä vain yhtä eläinproteiinin lähdettä ja yhtä hiilihydraattilähdettä. "Limited Ingredient Diet" -trendi liittyy ilmeisesti ajatukseen eliminaatiodieetistä, kuten aiemmin mainittiin, ja tiettyjen ainesosien sulkeminen pois ruoan haitallisten reaktioiden riskin rajoittamiseksi.

Viime aikoina markkinoille on tuotu hypoallergeenisia lemmikkieläinten ruokaravinteita, jotka sisältävät hydrolysoituja proteiineja. Käyttämällä kontrolloitua entsymaattista hydrolyysiä proteiinit voidaan hajottaa osittain tai laajalti pienemmiksi peptideiksi, jotka voivat olla liian pieniä immuunijärjestelmän havaitsemiseksi, mikä tekee niistä hypoallergeenisia. Yksi tämän lähestymistavan etu on, että ne voivat olla tehokkaita jopa koskemattomalle proteiinille allergisilla lemmikeillä. Esimerkiksi koirilla, joilla oli haitallisia maha-suolikanavan ja/tai dermatologisia oireita soijaproteiinin nauttimisen jälkeen, ei havaittu kliinisiä oireita vasteena hydrolysoidun soijaproteiinin nauttimiseen (Puigdemont et al., 2006). Vastaavasti tutkimuksessa, jossa oli 12 koiraa, joilla oli iho-oireita kananlihalle altistumisen jälkeen, kaikki paitsi yhtä osoittivat kliinisen pisteytyksen alenemisen, kun niille syötettiin hydrolysoitua kanaa (Ricci et al., 2010).

Trendit ja kuluttajien käsitykset

Vuonna 2018 ainutlaatuisen 350,000 75 brittikoiran tietokannan analyysi osoitti, että omistajien hypoallergeenisia koiranruokasekoituksia koskevat pyynnöt ovat lisääntyneet 2018 % viimeisen kahden vuoden aikana (Woodmansey, XNUMX). Humanisoituminen on jatkuvasti kasvava trendi lemmikkieläinten ruokateollisuudessa, jossa monia lemmikkejä pidetään "lapsina" tai "turkisvauvoina" ja siten perheen lisäjäseninä. Tämä on näkynyt hypoallergeenisessa lemmikkieläinruoassa. Koska monet omistajat ovat alkaneet huolestua siitä, onko heidän ruokavalionsa gluteeniton, jotta se sopisi intoleranssiin, jota heillä on tai jota heillä saattaa olla, samat huolenaiheet ovat kohdistuneet heidän lemmikkinsä ruokavalioon.

Hypoallergeeninen lemmikkieläinten ruokaleima

Yhteenveto

Kuten edellä on kuvattu, on olemassa useita ratkaisuja, jotka voivat osoittautua tehokkaiksi tarjoamaan sopivaa ruokavaliota lemmikille, joka kärsii ruoka-aineallergiasta tai -intoleranssista. Kun hypoallergeenista lemmikkieläinten ruokaa käytetään oikein ja perustellusti, ne voivat auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia valintoja lemmikkinsä ravitsemustarpeiden täyttämiseksi.

Viitteet

Jeffers, JG, Shanley, KJ, Meyer, EK, (1991) Koirien diagnostinen testaus ruokayliherkkyyden varalta. Journal of the American Veterinary Medical Association, 198(2), 245-250

Leistra, M., Willemse, T., (2002) Kahden kaupallisen hypoallergeenisen ruokavalion kaksoissokkoarviointi kissoilla, joilla on haitallisia ruokareaktioita. Journal of Feline Medicine and Surgery 4, 185–188.

Mueller, RS, Olivry, T., Prélaud, P., (2016) Kriittisesti arvioitu aihe seuraeläinten haitallisista ruokareaktioista (2): yleiset ruoka-allergeenilähteet koirilla ja kissoilla. BMC Veterinary Research. 12:9. DOI 10.1186/s12917-016-0633-8.

Puigdemont, A., Brazís, P., Serra, M., Fondati, A., (2006) Immunologiset vasteet hydrolysoitua soijaproteiinia vastaan ​​koirilla, joilla on kokeellisesti aiheutettu soijayliherkkyys. American Journal of Veterinary Research, 67(3), 484-488.

Ricci, R., Hammerberg, B., Paps, J., Contiero, B., Jackson, H., (2010) Kokonaisen ja hydrolysoidun kanan syöttämisen kliinisten ilmenemismuotojen vertailu koirille, jotka ovat yliherkkiä alkuperäiselle proteiinille. Veterinary Dermatology, 21, 358–366.

Verlinden, A., Hesta, M., Millet, S., Janssens, GPJ, (2006) Food Allergy in Dogs and Cats: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 46(3), 259-273.

Woodmansey, D., (2018) Tietokanta osoittaa hypoallergeenisten ruokien kysynnän kasvun 75 %. Veterinary Times. https://www.vettimes.co.uk/news/database-shows-75-rise-in-hypoallergenic-food-demand/

Takaisin tietokeskukseen

Sophia Parkinson

GA Pet Food Partners Lemmikkieläinten ruokavaatimusten asiantuntija

Sofia on GA Pet Food Partners Pet Food Claims Expert ja on mukana tarkastamassa kumppanien väitteitä, varmistamassa, että heidän etiketit ja markkinointimateriaalit ovat säädösten mukaisia, sekä tutkimassa uusia ja jännittäviä raaka-aineita. Sophialla on ravitsemustieteiden perustutkinto, jossa hän oli kiinnostunut väitteistä ja merkintöjen sääntelystä. Hän työskenteli lyhyesti ihmisruokateollisuudessa ennen tuloaan GA:lle vuonna 2020. Hän nauttii ruoanlaitosta ja pitkistä kävelyretkistä kääpiösnautseri Dexterin kanssa vapaa-ajallaan.

Tohtori Adrian Hewson-Hughes

Ravitsemus-, elintarviketurvallisuus- ja innovaatioasiantuntija

Adrian valmistui Sunderlandin yliopistosta farmakologian kandidaatin tutkinnosta ja jatkoi töitä multippeliskleroosilaboratoriossa Lontoon yliopistollisen neurologian instituutissa, jossa hän valmistui tohtoriksi. Useiden vuosien jälkeen Cambridgen ja Nottinghamin yliopistojen jälkidoktorina korkeakouluissa hän liittyi Mars Petcare -palveluun ja työskenteli 14 vuotta tutkimus- ja kehitystyössä Walthamin lemmikkieläinten ravitsemuskeskuksessa. Adrian johti erilaisia ​​tutkimushankkeita makuun, ruokintakäyttäytymiseen, ravitsemukseen ja aineenvaihduntaan sekä kissoilla että koirilla, ja tuloksena olivat tieteelliset julkaisut, esitykset ja tuoteinnovaatiot. Lokakuussa 2018 Adrian liittyi GA: han innoissaan mahdollisuudesta tukea GA: n sitoutumista jatkuvaan innovaatioon ja investointeihin tuomalla korkealaatuisia tuotteita kumppaneillemme ja lemmikkeillemme.

Saatat pitää myös...

Artikkelin kirjoittavat Sophia Parkinson ja tohtori Adrian Hewson-Hughes