Tarvitsevatko kissanpennut erityistä ruokavaliota? - GA Pet Food Partners

Tarvitsevatko kissanpennut erityisruokavaliota?

Kissanpentuilla on paljon tehtävää lyhyessä ajassa, koska niiden katsotaan yleensä kasvaneen kokonaan 8-12 kuukauden ikäisinä. Koska pennut kasvavat ja kehittyvät nopeasti, niillä on erilaiset ravitsemusvaatimukset kuin aikuisilla kissoilla. Siksi on välttämätöntä varmistaa, että heidän erityisruokavaliotarpeensa täytetään terveen kasvun tukemiseksi. Aikuisten ruokavalion syöttäminen liian aikaisin voi vaikuttaa heidän kehitykseen ja johtaa pitkäaikaisiin ongelmiin koko elämän ajan.

Ensimmäiset viikot syntymän jälkeen pennut luottavat äitinsä maitoon saadakseen tärkeän ravinnon. Kuitenkin noin viikolla 3-4 kissanpennun ravitsemustarpeet alkavat muuttua. Heidän äitinsä maidontuotanto luonnollisesti vähenee, kun taas pentujen kyky sulattaa laktoosia heikkenee. Tästä lähtien on tärkeää aloittaa vieroitusprosessi ja ottaa asteittain käyttöön täysin tasapainoinen ja täydellinen kissanruoka, joka on erityisesti suunniteltu vastaamaan pentujen ravitsemustarpeisiin.

Proteiini kasvua varten

Lihansyöjinä kissat tarvitsevat luonnollisesti huomattavasti korkeamman proteiinipitoisuuden kuin koirat. Kissanpennut tarvitsevat kuitenkin jopa enemmän proteiinia kuin aikuiset, ja vähimmäissuositus on 28 g/100 g kuiva -ainetta (DM) kasvun aikana, mikä myöhemmin laskee vähimmäistarpeeseen 25 g/100 g DM aikuisen hoidon aikana1.

Tuore lohi sisältää runsaasti proteiinia

Proteiinit koostuvat aminohapoista, jotka ovat tärkeitä rakennusaineita lihaksille, iholle, hiuksille, luustolle ja muille kehon kudoksille. Yhdessä korkeamman proteiinitarpeen kanssa kissanpentuilla on myös suurempi määrä välttämättömiä aminohappoja kuin aikuisilla kissoilla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että välttämättömien aminohappojen puute sai kissanpennut laihtumaan2, mikä tietysti on epäedullista kasvun aikana. Tämä johtuu siitä, että eläin ei voi syntetisoida välttämättömiä aminohappoja, ja siksi niiden on oltava läsnä ruokavaliossa. Sitä vastoin on myös osoitettu, että liialliset arginiini-, metioniini- ja tryptofaanipitoisuudet voivat johtaa kasvun hidastumiseen ja ruuan saamiseen3,4. Siksi näillä ravintoaineilla on korkeimmat ravintoarvot (arginiini 3.5 g/100 g DM, metioniini 1.4 g/100 g DM, tryptofaani 1.7 g/100 g DM)1 kasvun tukemiseksi.

Kissanpennut (ja aikuiset kissat) eivät pysty syntetisoimaan tauriinia muista aminohapoista, joten sitä on saatava ravintoon terveen kasvun ja normaalin hermosolujen ja visuaalisen kehityksen varmistamiseksi.

Välttämättömät rasvahapot välttämättömään kehitykseen

Ravintorasvat tuottavat kissanpennuille tasapainoisen ruokavalion tiivisimmän energialähteen ja auttavat vastaamaan tehokkaasti niiden lisääntyneeseen energiantarpeeseen nopean kasvun aikana. Energian tarjoamisen lisäksi ruokavalion sisältämät rasvalähteet toimittavat myös välttämättömiä rasvahappoja (EFA). Rasvahapon olennainen luonne johtuu pääasiassa eläimen kyvyttömyydestä tuottaa riittävästi määriä elimistössä tarpeitaan, minkä vuoksi niiden on oltava läsnä ruokavaliossa. EFA -aineilla on kuitenkin myös tärkeitä toiminnallisia ja rakenteellisia ominaisuuksia, joilla on tärkeä rooli kehon terveen kehityksen ja toiminnan tukemisessa ja jotka myös edistävät niiden olennaista luonnetta.5

Kissanpennuille/kissoille, kuten muillekin nisäkkäille, välttämättömät rasvahapot kuuluvat omega-3- ja omega-6-perheisiin.

Omega-6-EFA: t

Omega-6-EFA: t ovat linolihappo (LA) ja arakidonihappo (AA). LA: ta esiintyy tyypillisesti kasvipohjaisissa ainesosissa (esim. Maissiöljy, saflori-siemenöljy), kun taas AA: ta esiintyy yleisimmin eläinrasvoissa 6. Sekä LA että AA ovat solukalvojen olennaisia ​​komponentteja, jotka toimivat kalvon vakauden ja juoksevuuden ylläpitämiseksi. Toisin kuin koirat, kissoilla on rajallinen kyky muuntaa LA AA: ksi, ja siksi he tarvitsevat ruokavaliota, joka voi tarjota heille molemmat näistä rasvahapoista puutteen estämiseksi.

Ravitsemuksellisen LA: n ja AA: n puuttuessa kissanpentujen puutteen merkkejä ovat letargia, hidastunut kasvu, karkeat, kuivat takit, joissa on hilse ja ihovaurioita 7. EFA -puutteellisen ruokavalion täydentäminen saflori -siemenöljyllä (LA: n lähteenä) pystyi estämään huonon ihon ja turkin tilan kehittymisen ja veden menetyksen ihon läpi.La: n vähäinen muutos AA: ksi osoitti LA: n erityisiä toimintoja AA: sta riippumaton EFA 8.

Jatkotutkimukset kissoilla, jotka saivat ruokavaliota, joka sisälsi riittävästi LA: ta, mutta jotka olivat puutteellisia AA: ssa, osoittivat lisääntymishäiriöitä ja heikentynyttä verihiutaleiden aggregaatiota, jota voitaisiin hoitaa lisäämällä AA: ta 9, 10. Tärkeä huomionarvoinen seikka on, että ravinnon vaikutus kissanpennun kehitykseen ja terveyteen alkaa ennen syntymää, ja korostetaan, että on tärkeää tarjota riittävä määrä EFA -yhdisteitä, erityisesti AA: ta, äidin ruokavaliossa raskauden ja imetyksen aikana. Lisääntymisen ja kasvun aikana suositellaan vähimmäistasoa 20 mg/100 g DM, joka on huomattavasti korkeampi kuin aikuisille kissoille suositeltu taso (6 mg/100 g DM)1.

Nämä tutkimukset osoittavat, että LA on välttämätön esimerkiksi kasvulle, lipidien kuljetukselle, normaalille ihon ja turkin kunnolle ja epidermaalisen läpäisevyyden ylläpidolle, kun taas AA tarvitaan eikosanoidien muodostumisesta riippuviin toimintoihin, kuten lisääntymiseen ja verihiutaleiden aggregaatioon 11.

Omega-3-EFA: t

Omega-3-EFA: t ovat alfa-linoleenihappo (ALA), eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). EPA: ta ja DHA: ta esiintyy yleensä eniten merilähteissä, kuten levissä ja kasviplanktonissa, sekä niitä syövissä kaloissa, kun taas ALA: ta löytyy enemmän kasviöljyistä (esim. Pellavansiemenöljy, soijaöljy) 6.

EPA on DHA: n edeltäjä, ja se voidaan myös sisällyttää solukalvoihin, josta se voidaan vapauttaa ja muuttaa eikosanoideiksi, joilla on tärkeä rooli immuuni- ja tulehdusreaktioissa. Tärkeää on, että EPA: sta johdetut eikosanoidit eroavat AA: sta valmistetuista eikosanoideista ja liittyvät enemmän tulehdusta ehkäiseviin ominaisuuksiin toisin kuin AA-johdettujen eikosanoidien tulehdukselliset ominaisuudet12.

On tunnustettu, että DHA on elintärkeä aivojen ja verkkokalvon kudoksen asianmukaisen kehityksen tukemisessa13. Kissanpennut äideiltä, ​​jotka saivat suhteellisen alhaisia ​​ALA -määriä (maissiöljystä), pystyivät muuttamaan ALA: n EPA: ksi ja DHA: ksi maksassa ja kertymään korkeammat DHA -pitoisuudet aivoihin ja verkkokalvon kudokseen verrattuna maksaan. Kuitenkin ALA -tasot, jotka saatiin äidin ruokavalioon ja myöhemmin kissanpentuihin, näyttivät olevan alle optimaalisen DHA -tasojen saavuttamisen kannalta tukemaan hermo- ja visuaalisen kehityksen asianmukaista kehitystä. Verkkokalvon ja hermosolujen toiminnan mittaamiseen käytetyt elektroretinogrammitallenteet heikkenivät kissoilla, joille annettiin ruokavaliota, joka sisälsi maissiöljyä EFA: n (ALA) ensisijaisena lähteenä, verrattuna kissoihin, jotka ruokkivat ruokavaliota, joka sisälsi valmiiksi muodostettua DHA: ta14. Jos DHA on puutteellinen varhaisen kehityksen aikana, tämä voi johtaa hermoston suorituskyvyn heikkenemiseen ja näöntarkkuuden heikkenemiseen.

Koska EPA: lle ja DHA: lle ei ole vahvistettu ravitsemusvaatimuksia aikuisille kissoille, on tärkeää valita kissanpennuille suunniteltu ruokavalio, jotta varmistetaan, että kissanpentujen vähimmäistaso 0.01 g/100 g DM EPA+DHA: ta on saatavilla.1

Mineraalit ja vitamiinit

Kissoilla on runsaasti mineraaleja ja vitamiineja, joita he tarvitsevat terveytensä ylläpitämiseksi. Jotkut tärkeimmistä kasvun aikana ovat kuitenkin kalsium (Ca), fosfori (P) ja D -vitamiini, koska niillä on keskeinen rooli luuston kehityksessä 15. Näiden ravintoaineiden riittämätön tai epätasapainoinen ruokavalio voi aiheuttaa vakavia kielteisiä terveysvaikutuksia ja johtaa pitkäaikaisiin ongelmiin koko eläimen elämän ajan.

Terve Ginger Kitten

Pennut tarvitsevat enemmän kalsiumia ja fosforia kuin aikuiset kissat luiden ja hampaiden kasvun ja kehityksen tukemiseksi. On suositeltavaa, että kissanpennut tarvitsevat vähintään 1 g/100 g DM Ca: ta ja 0.84 g/100 g DM P: tä verrattuna aikuisiin kissoihin, jotka tarvitsevat vain 0.4 g/100 g DM Ca: ta ja 0.26 g/100 g DM P: tä kerran kasvanut. Näiden kivennäisaineiden pitoisuus ruokavaliossa ei ole tärkeä, vaan myös niiden suhde. Kissanpentujen on suositeltavaa, että tämä ei saa olla yli 1.5: 1 (Ca: P), mutta se voidaan lisätä 2: 1: een aikuisten kissojen ruokavaliossa 1.

D -vitamiini on myös välttämätön ravintoaine kissoille, sillä se varmistaa, että keho imee riittävästi kalsiumia ja fosforia. Kissanpentujen ruokavaliossa on oltava vähintään 28 IU/100 g DM, mikä on hieman enemmän kuin aikuisten vähimmäisvaatimus 25 IU/100 g DM 1. D-vitamiinin puute tai alhaiset Ca- ja P-pitoisuudet voivat johtaa murtumiin, jotka johtuvat luun ja luun epämuodostumien (esim. Riisitautien) mineralisaation vähenemisestä, mikä johtaa tuskallisiin pitkäaikaisiin tiloihin.

Viitteet

 1. Ravitsemusohjeet täydelliselle ja täydentävälle lemmikkieläinten ruoalle kissoille ja koirille. (2020).
 2. Rogers, QR ja Morris, JG (1979). Aminohappojen välttämättömyys kasvavalle kissalle. Journal of Nutrition, 109 (4), s. 718-723.
 3. Taylor, TP, Morris, JG, Kass, PH ja Rogers, QR (1997). Tarvittavien aminohappojen lisääminen pentujen ruokavaliossa, jota ruokitaan välttämättömillä aminohapoilla niiden tarpeen mukaan tai alle, lisää arginiinitarvetta. Amino Acids, 13 (3-4), s. 257-272.
 4. Taylor, TP, Morris, JG, Kass, PH ja Rogers, QR (1998). Maksimaalinen kasvu tapahtuu monilla välttämättömien aminohappojen ja pienten pienten typpisuhteiden välillä. Amino Acids, 15 (3), s.221-234.
 5. Bauer, JJE (2008). Välttämätön rasvahappojen aineenvaihdunta koirilla ja kissoilla. Revista Brasileira de Zootecnia, 37 (SPE), s.20-27.
 6. Lenox, CE (2016). Ruokavalion rasvahappojen rooli koirilla ja kissoilla. Today's Veterinary Practice Journal: ACVN Nutrition Notes, 6 (5), s.83-90.
 7. Sinclair, AJ, Slattery, W., McLean, JG ja Monger, EA (1981) Olennaisten rasvahappojen puutos ja todisteet arakidonaattisynteesistä kissalla. Br J Nutr, 46, s. 93-96.
 8. MacDonald, ML, Rogers, QR ja Morris, JG (1983) Linoleaatin rooli kissan välttämättömänä rasvahappona arakidonaattisynteesistä riippumatta. J Nutr, 113: 1422-1433.
 9. MacDonald ML, Rogers QR, Morris JG, Cupps PT. (1984) Linoleaatin ja arakidonaatin puutteiden vaikutukset kissan lisääntymiseen ja siittiöiden muodostumiseen. J Nutr. 114 (4): 719-26. DOI: 10.1093/Jn/114.4.719. PMID: 6716173.
 10. MacDonald ML, Rogers QR, Morris JG. (1984) Ruokavalion arakidonaatin puutteen vaikutukset kissan verihiutaleiden aggregaatioon. Comp Biochem Physiol C Comp Pharmacol Toxicol. 78 (1): 123-6. DOI: 10.1016/0742-8413 (84) 90057-4. PMID: 6146457.
 11. MacDonald, ML, Anderson, BC, Rogers, QR, Buffington, CA ja Morris, JG (1984) Kissan välttämättömät rasvahappovaatimukset: välttämättömien rasvahappojen puutteen patologia. Am J Vet Res, 45 (7): 1310-1317.
 12. Calder, PC (2012) Omega-3-monityydyttymättömät rasvahapot ja tulehdusprosessit: ravitsemus vai farmakologia? Br J Clin Pharmacol, 75 (3); 645-662.
 13. Biagi, G., Mordenti, AL ja Cocchi, M. (2004). Ruokavalion omega-3- ja omega-6-rasvahappojen rooli koirien ja kissojen ravinnossa: katsaus. Edistyminen ravitsemuksessa, 6, s. 97-107.
 14. Pawlosky, RJ, Denkins, Y., Ward, G. ja Salem Jr, N. (1997). Pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen verkkokalvon ja aivojen kertyminen kehittyville kissoille: maissiöljypohjaisen äidin ruokavalion vaikutukset. The American Journal of Clinical Nutrition, 65 (2), s. 465-472.
 15. Stockman, J., Villaverde, C. ja Corbee, RJ (2021). Kalsium, fosfori ja D -vitamiini koirilla ja kissoilla: luiden ulkopuolella. Eläinlääkäriasemat: Small Animal Practice, 51 (3), s. 623-634.
Takaisin tietokeskukseen

Tohtori Adrian Hewson-Hughes

Ravitsemus-, elintarviketurvallisuus- ja innovaatioasiantuntija

Adrian valmistui Sunderlandin yliopistosta BSc-tutkinnolla (Hons) farmakologiassa ja jatkoi työskentelyä multippeliskleroosilaboratoriossa University College Londonin neurologisessa instituutissa, jossa hän suoritti tohtorin tutkinnon. Useiden vuosien jälkeen "postdoc" akateemisessa maailmassa Cambridgen yliopistot ja Nottinghamissa, hän liittyi Mars Petcareen ja työskenteli 14 vuotta tutkimus- ja kehitystyössä Waltham Center for Pet Nutritionissa. Adrian johti erilaisia ​​tutkimusprojekteja kissojen ja koirien mausta, ruokintakäyttäytymisestä, ravitsemuksesta ja aineenvaihdunnasta, mikä johti tieteellisiin julkaisuihin, esityksiin ja tuoteinnovaatioihin. Lokakuussa 2018 Adrian liittyi GA:han innoissaan mahdollisuudesta tukea jatkuvaa innovaatiota ja investointeja, joihin GA on sitoutunut tuomalla laadukkaimmat tuotteet kumppaneillemme ja lemmikkeillemme.

Saatat pitää myös...

Artikkelin kirjoittanut tohtori Adrian Hewson-Hughes